Dünyanın en eski ve en fazla tanınan yemek kültürlerinin
başında gelen Çin mutfağı, beş bin yıllık geçmişi ile bugün tüm coğrafyalarda
en beğenilen mutfaklar arasındadır. Kaynaklar, bundan binlerce yıl önce
Pekin’in Zhou Koudian bölgesinde “Pekin Adamı”nın ateş yakarak yemek pişirmeye
başladığını yazar.
Pek çok farklı mutfak bölgesine ayrılan Çin’de yemekler,
sayısız malzeme kullanılarak pişirilir. Her türlü beyaz ve kırmızı et yemekleri, balık,
deniz ürünleri, yeşil ve kök sebzelerin ağırlıklı olduğu yemekler ‘wok’ adı
verilen özel tava ya da tencerelerde pişirilir ve Çinlilerin geleneksel yemek
çubuğu olan "chopstick"ler ile yenir.
5000 Yıllık Mutfak
Çin kültürünün yaygın olduğu Uzak Doğu ülkelerinde ve
Batı'da da oldukça tanınan ve sevilen Çin yemekleri; renk, şekil, koku, tat ve
beslenme değerleri ile tüm duyulara hitap eder. Yemeklerle ilgili birçok
inanışa sahip olan Çinliler için balık, bolluğu; ördek, neşeyi; portakal ise
hayatın tatlılığını simgeler. Renklerin sağlıklı yaşam için önemine inanırlar
ve beslenme alışkanlıklarında da buna dikkat ederler. Yemekleri; küçük parçalı,
az ve sık olarak tüketirler. Sofralarında yeşil, kırmızı, mavi, sarı ve beyaz
renkleri bir arada kullanırlar ve çubuklarla yavaş yavaş yerler. Bütün
yemekleri aynı zamanda pişirir ve pişme sırasına göre tüketirler. Çin
yemeklerinde baharat kullanımı da oldukça yaygındır. Beş yüzden fazla baharat
türleri vardır. Yemeklerde en fazla kullanılan malzeme soya sosudur. “Weijing”
adı verilen Çin tuzu da hemen her yemekte kullanılır.
Geleneksel Malzeme
Pirinç ve soya
Çinlilerin temel besini, yüzyıllardan bu yana pirinçtir ve
halk, pirinci binbir ayrı lezzette pişirir. Pilavlar ve pirinçten elde edilen
malzemeler, ayrı bir öneme sahiptir. Pirinç, pek fazla tercih edilmeyen ekmek
yerine de tüketilir. Pirinçten yapılan pirinç unu makarnası, buharda pişirilen pilav tarifleri, pirinç
sirkesi ile pirinç şarabı, yemeklerde sıklıkla tüketilir. Undan yapılan
yemekler arasında dünyaca ünlü Çin mantısı ve Çin böreği de yer alır.
Çin yemeklerinin kendine özgü bir diğer malzemesi de soya
fasulyesidir. Soya sosu, soya sütü, fasulye filizi ve tofu, soya fasulyesinden
türeyen ve sıklıkla kullanılan malzemelerdir. Sebze ağırlıklı olan Çin
mutfağının yine kendine has birçok sebzesi vardır. Körpe mısır koçanı, Çin
lahanası, mantar çeşitleri, su teresi, Çin brokolisi, körpe bambu çubukları,
Çin su kestanesi de oldukça sevilir ve çokça tüketilir. Çin lokantalarında dana
ve koyun etinin yanı sıra köpek, yılan, timsah, at ayağı, kedi, kurbağa gibi et
türleri de pişirilen malzemeler arasındadır. Çinlilerin milli yemeği ise Pekin
ördeğidir.
En çok tanınan ve tercih edilen Çin yemekleri arasında
"royal china", Çin usulü ballı tavuk, zen, Çin böreği, özgün
yiyecekleri arasında ise "songhua yumurtası" sayılabilir. Kırmızı
fasulye, susam, ceviz ve lotus (Nilüfer) tohumu kullanılan Çin tatlıları;
buharda pişirme, haşlama, kızartma ve fırında pişirme yöntemleri ile
hazırlanır. Tarihi, yemek kültürü kadar eski olan Çin çayının da bu eski
uygarlıkta ayrı bir önemi vardır. Çin çayı, bölgelere göre farklı baharatlarla
tatlandırılarak demlenir. Çinlilerin, süpürge darısı, buğday, arpa ve darıdan
ürettikleri milli içkileri ise "baijiu"dur.
Çin yemeklerinin özgün pişirme yöntemi, çok bol ve kızgın
yağda kısa sürede kızartmadır. Böylece gıdalar içlerindeki mineral ve
vitaminlerini korur. Çinliler, sebzelerini de az pişmiş olarak yerler. Bu
nedenle Çin mutfağı sağlıklı bir mutfaktır.
Knorr'un sizler için hazırladığı sağlıklı ve kolay
hazırlanan yemek tarifleri ve dünya mutfağına dair keyifli yazılar için tavuk yemekler adresine
göz atabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Fikirleriniz benim için önemli sevgiler