GIDA ZEHİRLENMESİNE DİKKAT !...




Daha önce gıda zehirlemesini 4 kez yaşayan biri olarak ki bunlardan bir tanesinde gerçekten hayati boyutta risk yaşamıştım , gıda zehirlenmesi konusuna değinmek istedim.Öncelikle gıda zehirlenmesi denilince dışarıda yenilen yiyeceklerden şüpheleniriz ama evlerde de gıda zehirlenmesine neden olan yiyecekler olabiliyor, balık alırken et ürünleri alırken yumurta süt ürünleri alırken dikkat etmek gerekiyor ve dikkat edilmesi gereken en önemli konu son kullanım tarihleri ayrıca ürünlerin satıldığı yerdeki saklama koşullarınada dikkat etmek gerekiyor.Gıda zehirlenmesi hakkında detaylı bilgiler internetten sizin için toparladım.Bakalım gıda zehirlenmesi nedir? Belirtileri nedir? Ne gibi önlemler almalıyız?

Gıda zehirlenmesi kirlenmiş yiyecek ya da su ile insanları etkileyen; mikroplar, bakteriler, parazitler, virüsler veya toksinler ile hastalık yapan bir hastalık ismidir.

Dünya çapında araştırmalar yapan "Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi", her yıl dünyada 76 milyon kişinin gıda zehirlenmesi yaşadğını, bunların 350 bininin apır şekilde hastalandığınıve yaklaşık 5000 hastanın da öldüğünü açıklamıştır.Bununla birlikte, gıda zehirlenmesinin en sık farkedilen şekli ishal olarak dışa vurmaktadır. Dünyada, özellikle gekişmekte olan ülkelerde her sene milyonlarca insan bu rahatsızlıkları çekmektedir.
Gıda zehirlenmesi, tek tek veya grup halinde aynı kusurlu gıdayı tüketmiş herkesi etkileyebilir. Toplu yemek yenen yerlerde, özellikle büyük toplumsal işlevleri olan yerlerde, restoranlar, okul, kafeterya vb yaygın olarak görülmektedir.
Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Sindirim sistemi bozuklukları: Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal
Sinir sistemi bozuklukları: Bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk
Solunum sistemi bozuklukları: Nefes darlığı, morarma, solunum durması
Dolaşım sistemi bozuklukları: Nabız bozukluğu, kalp durması, Sarılık

Gıda zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?
Gıda zehirlenmesi önlemek için yemeklerden önce eller yıkanmallı, tırnak temizliğine önem gösterilmeli, besinler yıkanmadan yenmemelidir. Taze ürünler tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca içtiğiniz suları da filtrelemeniz daha iyi olacaktır.
Gıda zehirlenmesi önlemek için yemeklerden önce eller yıkanmallı, tırnak temizliğine önem gösterilmeli, besinler yıkanmadan yenmemelidir. Taze ürünler tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca içtiğiniz suları da filtrelemeniz daha iyi olacaktır.

Hangi besinler daha sık gıda zehirlenmelerine sebep olmaktadır?
Mikrop taşıyan kırmızı et ya da tavuk, kirli su, mayonez, çiğ veya az pişmiş et, yumurta, balık ve istiridye ve benzeri içeren gıdalar dünyada en sık gıda zehirlenmesine sebep olarak yiyecekler arasında bulunmaktadır.
Gıdalar paketleme aşamasında veya raflarda/dolapta uzun süre beklemekten dolayı da bozulmaktadırlar. Özellikle son kullanma tarihlerini kontrol etmeden yememeye özen göstermenizi öneriyoruz.Gıda zehirlenmesine neden olan mikroplar, Campylobacter enterit, kolera, E. coli enterit, Staphylococcus aureus, Shigella, Listeria vb. olarak sıralanabilir.
Gıda zehirlenmesi için en savunmasız kimdir?
Gıda zehirlenmesi için özellikle savunmasız olan kesim bebekler ve yaşlılardır. Bu kişiler için ayrıca özen gösterilmesi gerekmektedir.Böbrek hastalıkları veya diyabet olanların veya sık sık yurtdışın seyahatlere çıkmak zorunda kalan kişilerin de dikkatli olması gerekir.
Gıda zehirlenmesi yaygın olarak ağrı karın krampları, ishal, bulantı, kusma, halsizlik, ateş, üşüme ve titreme, baş ağrısı vb. ile kendisini gösteriyor.
Gıda zehirlenmesi yaşayan hastalara bol bol ve sık sık sulu yiyecekler vermek/içirmek gerekir. Çoğu durumda hastalık kendiliğinden giderilir. Bazı hastalar ise ancak antibiyotik tedavisi ile hastalığı geçirebilmektedirler.
Gıda zehirlenmelerinden korunmak için nelere dikkat edilmelidir?
Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni olup olmadığı ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın alınmamalı, yumurtalar kullanılmadan hemen önce mutlaka yıkanmalıdır.
Dondurulmuş besinleri satın alırken ambalajı altında ve içinde buz kristalleri olmamasına dikkat edilmeli, orijinal paketlerinde -18°C’de satın alınmalıdır.
Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır.
İçme sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterilmeli, güvenilirliğinden emin olunmadığında kaynatıldıktan sonra içilmelidir.
Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir.
Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdalar nemsiz, kuru ve 15°C -20°C arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir.
Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
Sebze ve meyvelerin temizliğinde kesinlikle deterjan gibi kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.
Dondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürülerek kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında veya kalorifer, soba üstüne bırakılarak kesinlikle yapılmamalıdır.
Mümkünse yemekler günlük olarak hazırlanmalı, artan yemeklerde yeniden ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi yapılmamalıdır.
Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilmemelidir.
Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır.
Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yemek hazırlamadan önce mutlaka iyice yıkanmalı, tuvalet sonrası el temizliğine özen gösterilmelidir.
Özellikle çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır.
Her kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan tüm araç gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulanmalıdır.
Kullanılan bezler, tutaçlar ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu nedenle, her kullanım sonrası bezler dezenfekte edilmeli, ıslak ve sıkılı halde bırakılmamalıdır.

Yorumlar