SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE İÇLER ACISI HALLER


TÜİK verileri, manav, market ve pazar tezgâhlarındaki sebzelerin tohumlarına yönelik çarpıcı bir tablo ortaya koyuyor.
TÜİK verilerine göre Türkiye, 2014 yılında; domatesi Peru, İsrail ve Çin'den, hıyarı Şili'den, soğanı İtalya'dan, havucu, ıspanağı ABD'den, marulu Hollanda'dan, karnabaharı, maydanozu Fransa'dan, turpu İsrail'den, biber ve patlıcanı ise Tayland'dan aldı. Türkiye, 2014 yılında tam 109 milyon dolarlık sebze tohumu ithalatı yaptı.
Tohum dış ticaret verilerinde en önemli kalemi sebze tohumları oluşturuyor. Türkiye'nin 2014 yılı hibrit sebze tohumu ithalatı 109 milyon dolar, ihracatı ise 18,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu kalemde yapılan ithalatta ise 2014 yılında İsrail birinciliğini Peru'ya kaptırdı. 2014 yılında 15,8 milyon dolarlık sebze tohumu ithalatı ile Peru birinci olurken, 13,8 milyon dolarla Çin ikinci, 12,4 milyon dolarla İsrail üçüncü sırada yer aldı.
İTHALATIN YARISI DOMATES TOHUMLARINDAN OLUŞTU
Türkiye'nin sebze tohumları dış ticaret verilerinde domates tohumu en önemli kalemi oluşturuyor. Rakamlar da bunu teyit ediyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin 2014 yılında yaptığı 109 milyon dolarlık toplam sebze tohumu ithalatının yarısını yani 55,5 milyon doları domates tohumlarından kaynaklandı. Buradaki ithalatın yarıya yakını da Peru ve İsrail'e gitti. Domates tohumu ithalatında Peru'ya 13,1 milyon dolar, İsrail'e ise 9,8 milyon dolar ödendi. Bakanlık açıklamasında nedense domates tohumundaki bu bağımlılıkla ilgili hiçbir değerlendirmeye yer verilmedi.
İSRAİL VE PERU'DAN SADECE DOMATES TOHUMU ALDIK
TÜİK verilerinde dikkat çeken bir konu da İsrail ve Peru'dan yapılan toplam sebze tohumu ithalatının neredeyse tamamına yakını domates tohumlarından oluştu. Peru'dan yapılan 15,8 milyon dolarlık toplam sebze tohumu ithalatının 13 milyon 80 bin doları, İsrail'den yapılan 12,4 milyon dolarlık toplam ithalatın 9,8 milyon doları domates tohumlarından kaynaklandı.
SATTIĞIMIZIN 12 KATINI DIŞARIDAN ALDIK!
Türkiye, geçtiğimiz yıl 55,5 milyon dolarlık domates tohumu ithalatına karşılık 4,4 milyon dolar da ihracatı bulunuyor. İhracatın, ithalatın 12'de 1'i olarak gerçekleşmesi dikkat çekti. İthalattaki bu bağımlılığa karşılık Türkiye'nin ihracatının bir önceki yıla göre artması da bir nebze olsun sevindirdi. 2013 yılında 581 kg domates tohumuna karşılık 2,7 milyon dolar gelir elde edilirken 2014 yılında bin 102 kg'lık ihracatla 4,4 milyon dolar gelir sağlandı. Ancak ihracatı artsa da TÜİK verileri, bu ürünün tohumunda Türkiye'nin dışa bağımlı olduğunu gösteriyor.
'KABAK' DEYİP GEÇMEYİN TOHUMUNA 9.1 MİLYON DOLAR ÖDEDİK
Sebze tohumunun dış ticaret verileri, ülkenin tarımsal üretimi açısından çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Domates tohumundan sonra en fazla döviz ödediğimiz tohumların başında kabak tohumu geliyor. 2013 yılında 13,1 milyon dolar ödediğimiz kabak tohumlarına 2014 yılında 9,1 milyon dolar ödedik. Ancak bu ürünün ithalat rakamından ziyade, ithalat ve ihracat rakamlarının miktar olarak bir birine yakın olmasına rağmen parasal değer açısından ithalat lehine arada 2,5 kat fark olması dikkat çekti. Yani 1.1 milyon kg kabak tohumu ithal edilirken, 990 bin kg kabak tohumu satıldı. Satılan tohumlardan 3.8 milyon dolar gelir elde edilirken, ithal edilen tohuma ise 9.1 milyon dolar ödendi. Kabak tohumu ithalatında Çin ilk sırada yer aldı.
İHRACATTA EN ÖNEMLİ GELİRİ HIYARDAN ELDE ETTİK
Sebze tohumları içinde önemli bir yeri bulunan hıyar tohumlarına da 9,7 milyon dolar ödendi. İthalatta Şili ilk sırada yer alırken devamında Hollanda ve Fransa geldi. Bu ürünün dikkat çeken yönü ise Türkiye, sebze tohumları ihracatında 4,7 milyon dolarla en yüksek geliri bu ürünün tohumundan elde etti.
SOĞAN TOHUMU İTHALATI 6,5 KAT ARTTI!
Soğan tohumu ithalatında 2014 yılında yaşanan artış dikkat çekti. Türkiye'nin, 2014 yılında bir önceki yıla göre yaptığı soğan tohumu ithalatı tam 6,5 kat arttı. 2013 yılında 3,1 bin kg soğan tohumu ithalatı, 2014 yılında 20,1 bin kg'a çıktı. Soğan tohumu ithalatındaki bu artış Türkiye'nin sebze tohumu ithalat kalemini de 1,4 milyon dolar artırdı. Diğer yandan miktar olarak ithal ettiğimizin iki katından fazla soğan tohumu ihracatı yapılmasına rağmen elde edilen ihracat geliri ithalat giderini ancak karşıladı. Yani, 46,4 bin ton soğan tohumu ihracatından 1 milyon 876 bin dolar gelir elde eden Türkiye, 20,1 bin tonluk soğan tohumu ithalatına ise 1 milyon 840 bin dolar ödedi.
MARULUN İHRACATI 39 BİN, İTHALATI 1,3 MİLYON DOLAR ARTTI
Türkiye'nin marul tohumu ihracat geliri 2014 yılında bir önceki yıla göre 39,5 bin dolar artarken ithalat gideri ise tam 1 milyon 380 bin dolar attı. Marul tohumu ithalatı geçtiğimiz yıl 3 milyon 613 bin dolardan 4 milyon 992 milyon dolara çıktı. Bazı sebze tohumlarının ithalatı düşerken marulun ithalatının artması dikkat çekti. Türkiye, 2014 yılında marul tohumu ihracatından sadece 51 bin 897 dolar gelir elde ederken, bu rakam 2013 yılında 12 bin 370 dolar olarak gerçekleşmişti. Marul tohumu ithalatın 2 milyon 58 bin dolarla Hollanda ilk sırada, 1 milyon 450 bin dolar ile de Şili ikinci sırada yer aldı.
BİBERİN İTHALATI 130 KAT ARTTI!
Sebze tohumları ithalatı içinde geçtiğimiz yıl miktar bakımından biber tohumunda yaşanan artış dikkat çekti. 2013 yılında 1092 kg biber tohumu ithalatı yapılırken, bu rakam 2014 yılında 131 bin 352 kg'a çıktı. İthalatta ilk üçü İsrail, Tayland ve Çin paylaşırken, İsrail'den ithal edilen biber tohumunun kg 18.8 bin dolara gelirken, Çin'den alınan tohumun kg 6.5 bin dolara geldi. Miktar olarak ithalat 130 kat artmış olsa da ödenen döviz bir önceki yıla göre düştü. 2013 yılında bu tohumun ithalatına 8.9 milyon dolar ödenirken geçen yıl 8.3 milyon dolar ödendi. Türkiye'nin ihracatı ise sadece 867 bin dolar oldu.
PATLICANIN KİLOSUNU 10 BİN DOLARDAN TAYLAND'DAN ALDIK
Sebze tohumu ithalatında patlıcan tohumuna ödenen miktarda önemli bir yer tuttu. Türkiye, miktar olarak ithal ettiğinden daha fazlasını ihraç etmesine rağmen elde edilen gelir ithalatın 5'te 1'inden az oldu. İhraç edilen 589 kg patlıcan tohumundan 866 bin dolar gelir elde edilirken, ithal edilen 484 kg patlıcan tohumuna tam 5 milyon 39 bin dolar ödendi. İthalatında neredeyse tamamına yakını Tayland ve Peru'dan yapıldı.
TURP TOHUMUNUN İHRACATI DA İTHALATI DA ARTTI
İthal verileri içinde düşük bir kalemi oluşturan turp tohumunda miktar olarak Türkiye'nin ihracatı 6 kat artmasına rağmen elde edilen gelir ise o oranda artmadı. Buna karşılık ithalatı miktar olarak 2 kat artarken gideri de aynı oranda arttı. 94.7 bin dolarlık ihracata karşılık 416 bin dolarlık ithalat yapıldı.
ISPANAKTA TAMAMEN DIŞA BAĞIMLIYIZ
Ispanak tohumundaki veriler bu üründe Türkiye'nin neredeyse tamamen dışa bağımlı olduğunu gösteriyor. 2013 yılındaki 311 bin kg'lık ıspanak tohumu ithalatı 2014 yılında 405 bin kg'a çıktı. Miktar ve parasal değer bakımından Türkiye'nin ihracatı, ithalatının çok gerisinde bulunuyor. 405 bin kg'lık ithalata karşılık sadece 13 bin kg ihracat yapıldı. Türkiye, ihracattan 55 bin dolar gelir elde ederken, ıspanak tohumunun ithalatına ise 5 milyon dolar ödedi.
MAYDANOZ DA BİLE AÇIĞIMIZ 1'E 13
Maydanoz tohumunda Türkiye'nin ihracatı 216 kg'dan 12.2 bin kg'a çıkarken elde edilen ihracat geliri de 58 bin dolar oldu. İhracattaki bu artışa rağmen ithalatı da 3 kat artarak 35.6 bin kg'dan 151 bin kg'a çıktı. Yani ihraç ettiğimizin 13 katını ithal ediyoruz. Maydanos tohumu ithalatına 542 bin dolar ödenirken, Fransa ilk sırada yer aldı.
'HAVUÇ' SEVİNDİRDİ AMA İHRACATI İTHALATIN 3'TE 1'Nİ KARŞILADI
Dış ticaret verilerinde Türkiye'nin lehine en güzel gelişme havuç tohumunda yaşandı. Türkiye'nin bu üründe ihracatı 209 kg'dan 4 bin 948 kg'a çıkarken elde edilen parasal değer de 20.5 bin dolardan 746 bin dolara çıktı. Ancak artan ihracata rağmen 4 katından fazla da ithalat yapıldı. 4 bin 948 kg'lık ihracata karşılık 21 bin kg da ithalat yapıldı. İhracattan 746 bin dolar gelir elde edilirken 3.1 milyon dolar da ithalata ödendi.
ACINACAK DURUMUMUZU KARNABAHAR ORTAYA KOYDU!
Karnabahar tohumundaki veriler ise Türkiye'nin sebze tohumunda bulunduğu noktayı anlatması bakımından önem taşıyor. Bu üründe 11,2 bin dolarlık ihracata karşılık tam 2 milyon 120 bin dolar ithalat yapıldı. Aslında 2013'te Türkiye'nin durumu daha vahimdi. Çünkü geçtiğimiz yıl bu ürünün ihracat geliri sadece ve sadece 3,5 bin dolardı. Karnabahar tohumları da ABD, Şili ve Fransa'dan alındı.

http://www.tarimdanhaber.com/haber/tohum/sebze-tohumunda-turkiyenin-hal-i-purmelli# sayfasından alınmıştır.

Yorumlar

  1. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Devlet eliyle özellikle yerli tohumları ortadan kaldırmaya dönük sistemli çalışılıyor. Domatesin tarihçesi ile ilgili bir yazı hazırlamıştım. Orada yerli domates tohumlarını valilikler kanalı ile köylünün elinden toplandığını gördüm. Ve bunu büyük bir gururla açıklıyor basın toplantısında.Çok şükür yerli tohumları 4-5 çeşide indirmeyi başardık diye.
    İnsan anlamakta zorluk çekiyor bu tarım politikalarını.Ama tohum şenlikleri ile elden ele yayılıyor tohumlarımız.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. bizim tohumlarimiza ne oldu acaba? tarimi bitirenler mutlu olsunlar...

    YanıtlaSil
  3. Tarımda da hayvancılıkta da durum kötü maalesef...Devletin bu konuya özel bir mesai ve bütçe ayırması, gelecek nesillerin sağlığı için şart...

    YanıtlaSil
  4. Türkiye de çiftçilik diye bir şey kalmadığını düşünüyorum vay haline çocuklarımızın :))

    YanıtlaSil
  5. her şeyi allaha havale ediyoruz, tamamen ondan kaynaklı, tedbirmiş teknolojiymiş hak getire

    YanıtlaSil
  6. Acı tablo . Kendi kendimize bitirdik Türkiye mizi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için önemli sevgiler