“Organik
Nedir” biliyor muyuz?
Türkiye’de bir kesim organik tutkunu
olmuşken bir kesim var ki kafa karıştıran açıklamalardan dolayı organik
ürünlere karşı temkinli davranıyor. Zincir mağazalarda ve organik marketlerde
satılan sertifikalı ürünleri hiç çekinmeden alabileceklerine vurgu yapan
Orvital Organik Gıda Kurucu Ortağı ve Gıda Mühendisi Muharrem Doğan, sağlıklı
beslenmeye inananlar için “Organik nedir” sorusunu yanıtlıyor.
1. Organik üretim=denetlemedir: Organik
çiftlikler, uluslararası sertifikasyon kuruluşu IMO Control tarafından
sertifikalandırılmıştır ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından
denetlenmektedir. Ayrıca zincir marketler adına denetleme
yapan bağımsız denetleme şirketleri (SGS ve Johnson Diversey gibi)
tarafından periyodik olarak denetlenmektedir. Organik tarım yönetmeliğinde katkı maddesi içeren, sağlığa zararlı olan
hiçbir maddeye, ilaca, antibiyotiğe, hormona yer yoktur.
2. Organik tavuğun muadili yoktur: Doğal
ve köy tavuğu kavramlarıyla kafalar karıştırılıyor. Organik köy tavuğu diye ise
birşey yoktur. Bu durumdan faydalanan kesimler var. Bir tavuğun organik olması için yumurtadan
çıktıktan sonra maksimum 3.günde organik tarım yönetmeliğine uygun şekilde
beslenmeye ve bu yönetmeliğe uygun çiftliklerde büyümeye başlaması
gerekmektedir.
3. Organik çiftlikler=ilaçsız doğal tarım
alanlarıdır: Organik gıda üretilecek tarlanın organik
sertifikası alması için en az 3 yıl hiç bir tarım ilacı ve kimyasal maddeye
maruz bırakılmamış olması gerekiyor. 3 yılın sonunda yapılacak toprak
analizleri ile teyit alınmaktadır. Organik beslenme, tarım ilacı kalıntıları,
hava ve su kirliliği gibi çevresel toksinlerle karşılaşmamızı önemli ölçüde
engellemiş oluyor. Organik ürünlerin bu kriterler göz önünde bulundurarak diğer
üretim şekillerinden ayrı tutulması gerekiyor. Kontrollü açık alanda gezen, istediği zaman yem yiyen, yapay hiç bir
ışığa maruz kalmadığı gibi dolaşım alanlarında serbestçe gezen organik
tavuklar, sertifikalı topraklarda gözetim altında üretilmektedir. Tavuklar
hem kümeslerinde hem de kümes önlerinde kendilerine ayrılmış kontrollü
alanlarda serbest bir şekilde dolaşıyorlar. Her kümes önünde 20 dönüm
dolaşım alanı bulunuyor. Organik üretim anlayışının bir parçası
olarak kümesler gibi kümes önü dolaşım alanlarımız da organik olarak
sertifikalandırılıyor.
4. Organik üretim=hayvan refahıdır: Organik
üretim toplum refahını korur, hayvan refahını ön planda tutar. Hiçbir
sınırlayıcı ekipman, yapay ışık kullanılmaz. Doğanın sunduğu tüm
serbestlik ve sağlık organik üretimin temelini oluşturur. Konvansiyonel üretimde 25.000 adet tavuğun
konulabileceği kümeslere sadece 4.800 adet tavuk koyuyoruz.
5. Organik tarım= ilaçsız ve katkısız
üretimdir: GDO’suz, hormonsuz, zirai gübre kullanmaksızın,
ilaçsız ve herşeyden önemlisi katkı maddesiz üretim anlamına gelmektedir. Organik tarım toplum sağlığı kadar
sürdürülebilir besin zinciri açısından da son derece önemlidir.
6. Organik tavuk=özel ırktır: Organik
tavuklarımızın konvansiyonel tavuklardan farklı özel bir ırktır ve en büyük
özellikleri yavaş büyümeleri. Konvansiyonel
tavuklar ortalamada 40-44 günde kesime giderken yavaş büyüyen organik
tavuklarımız, minimum 81, ortalama 90 günde kesime gidiyor. Organik
tavuklarımız fiziksel özellik olarak konvansiyonel tavuklardan çok farklıdır.
En belirgin fark; kemiklerinin sert oluşudur. Ayrıca sürekli dolaştıkları için
de etleri normal tavuklara göre biraz daha geç pişmektedir. Orvital tavuklar,
kesinlikle hormon, antibiyotik, pestit ve ağır metal gibi kimyasallar içermez.
7. GDO=bir bilinmez ve ciddi bir tehdittir: Dünyadaki
ve Türkiye’deki organik tarım kanunlarında GDO’lu tohum veya hayvan ırkı
tamamen yasaklanmıştır, bu aslında bizim GDO’lu ürünlere yaklaşımımızın net
ifadesidir. GDO bazı bilim adamlarınca çok tehlikeli olarak değerlendirilirken
bazıları aynı tehditi görmemektedir. Gerçek olan bir şey var ki; GDO yani
Genetiği Değiştirilmiş Organizma, bir bilinmezdir ve bu bilinmezin ileride bize
nasıl zararlar vereceği de bilinmemektedir. GDO,
bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak bu özellikleri taşımayan bir
canlıya aktarılması sonucu üretilen canlılardır. Genlerle oynanarak yapılan bir
laboratuar işlemidir. Canlılar
üzerinde yapılan bu değişiklikler; canlı sağlığı, biyolojik çeşitlilik,
ekolojik dengenin bozulması anlamına gelmektedir ve gelecek nesiller için de
bir tehdit unsuru oluşturmaktadır.
8.
Organik=bilinçli tüketicinin tercihidir: Lütfen aldığınız ürünün üreticilerini ve üretim
tesislerini kontrol edin. Organik ürünlerin etiketlerinde olması gereken en
önemli bilgiler: Gıda,Tarım Hayvancılık
Bakanlığı Organik Tarım Logosu, Organik Sertifikasyon Kuruluşlarının logoları,
Organik Üretim’e ait Sertifika Numarası’dır. Sertifikasyon numarası bulunmayan
ürünlere dikkat edin.
Orvital
Organik Gıda
Türkiye’de organik tavuk eti ve
kırmızı et üreten ilk firma olan Orvital Organik Gıda, çocuklar için ürettiği
organik şarküteri ürünleriyle anne babaların içini rahatlatmıştı. Mart 2014’te
fasulye, nohut, kırmızı mercimek, bulgur, pirinç ve makarnayı da organik ürün
grubuna dahil eden Orvital Organik Gıda, organik makarna ile çocuklara organik
bilincini aşılamayı hedefliyor.
Organik beslenme konusunda detaylı
bilgi için:
Çok faydalı bir paylaşım olmuş.. Teşekkürler..
YanıtlaSilÇok bilgilendirici bir yazı olmuş Ebrucuğum , ellerine sağlık.
YanıtlaSilMerhabalar
YanıtlaSilÇok bilgilendirici bir yazı olmuş..Cidden artık bir ürüne organik dendi mi akan sular duruyor ama gerçekten organik mi emin olamıyoruz..Dikkatli olmak lazım
bilmiyordum şahsen paylaşım için teşekkürler
YanıtlaSilÇok faydalı bir yazı olmus gercektennn tesekkurlerr
YanıtlaSilbu post tam benlık harıka...tesekkurler..
YanıtlaSilwww.kuzununannesi.com
çok güzel bilgiler paylaşım için teşekkürler...
YanıtlaSil