ÇİN YEMEKLERİNE DAİR



Çin Yemekleri
Dünyanın en eski ve en fazla tanınan yemek kültürlerinin başında gelen Çin mutfağı, beş bin yıllık geçmişi ile bugün tüm coğrafyalarda en beğenilen mutfaklar arasındadır. Kaynaklar, bundan binlerce yıl önce Pekin’in Zhou Koudian bölgesinde “Pekin Adamı”nın ateş yakarak yemek pişirmeye başladığını yazar.
Pek çok farklı mutfak bölgesine ayrılan Çin’de yemekler, sayısız malzeme kullanılarak pişirilir. Her türlü beyaz ve kırmızı et yemekleri, balık, deniz ürünleri, yeşil ve kök sebzelerin ağırlıklı olduğu yemekler ‘wok’ adı verilen özel tava ya da tencerelerde pişirilir ve Çinlilerin geleneksel yemek çubuğu olan "chopstick"ler ile yenir.

5000 Yıllık Mutfak
Çin kültürünün yaygın olduğu Uzak Doğu ülkelerinde ve Batı'da da oldukça tanınan ve sevilen Çin yemekleri; renk, şekil, koku, tat ve beslenme değerleri ile tüm duyulara hitap eder. Yemeklerle ilgili birçok inanışa sahip olan Çinliler için balık, bolluğu; ördek, neşeyi; portakal ise hayatın tatlılığını simgeler. Renklerin sağlıklı yaşam için önemine inanırlar ve beslenme alışkanlıklarında da buna dikkat ederler. Yemekleri; küçük parçalı, az ve sık olarak tüketirler. Sofralarında yeşil, kırmızı, mavi, sarı ve beyaz renkleri bir arada kullanırlar ve çubuklarla yavaş yavaş yerler. Bütün yemekleri aynı zamanda pişirir ve pişme sırasına göre tüketirler. Çin yemeklerinde baharat kullanımı da oldukça yaygındır. Beş yüzden fazla baharat türleri vardır. Yemeklerde en fazla kullanılan malzeme soya sosudur. “Weijing” adı verilen Çin tuzu da hemen her yemekte kullanılır.
Geleneksel Malzeme Pirinç ve soya
Çinlilerin temel besini, yüzyıllardan bu yana pirinçtir ve halk, pirinci binbir ayrı lezzette pişirir. Pilavlar ve pirinçten elde edilen malzemeler, ayrı bir öneme sahiptir. Pirinç, pek fazla tercih edilmeyen ekmek yerine de tüketilir. Pirinçten yapılan pirinç unu makarnası, buharda pişirilen pilav tarifleri, pirinç sirkesi ile pirinç şarabı, yemeklerde sıklıkla tüketilir. Undan yapılan yemekler arasında dünyaca ünlü Çin mantısı ve Çin böreği de yer alır.
Çin yemeklerinin kendine özgü bir diğer malzemesi de soya fasulyesidir. Soya sosu, soya sütü, fasulye filizi ve tofu, soya fasulyesinden türeyen ve sıklıkla kullanılan malzemelerdir. Sebze ağırlıklı olan Çin mutfağının yine kendine has birçok sebzesi vardır. Körpe mısır koçanı, Çin lahanası, mantar çeşitleri, su teresi, Çin brokolisi, körpe bambu çubukları, Çin su kestanesi de oldukça sevilir ve çokça tüketilir. Çin lokantalarında dana ve koyun etinin yanı sıra köpek, yılan, timsah, at ayağı, kedi, kurbağa gibi et türleri de pişirilen malzemeler arasındadır. Çinlilerin milli yemeği ise Pekin ördeğidir.
En çok tanınan ve tercih edilen Çin yemekleri arasında "royal china", Çin usulü ballı tavuk, zen, Çin böreği, özgün yiyecekleri arasında ise "songhua yumurtası" sayılabilir. Kırmızı fasulye, susam, ceviz ve lotus (Nilüfer) tohumu kullanılan Çin tatlıları; buharda pişirme, haşlama, kızartma ve fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanır. Tarihi, yemek kültürü kadar eski olan Çin çayının da bu eski uygarlıkta ayrı bir önemi vardır. Çin çayı, bölgelere göre farklı baharatlarla tatlandırılarak demlenir. Çinlilerin, süpürge darısı, buğday, arpa ve darıdan ürettikleri milli içkileri ise "baijiu"dur.
Çin yemeklerinin özgün pişirme yöntemi, çok bol ve kızgın yağda kısa sürede kızartmadır. Böylece gıdalar içlerindeki mineral ve vitaminlerini korur. Çinliler, sebzelerini de az pişmiş olarak yerler. Bu nedenle Çin mutfağı sağlıklı bir mutfaktır.
Knorr'un sizler için hazırladığı sağlıklı ve kolay hazırlanan yemek tarifleri ve dünya mutfağına dair keyifli yazılar için tavuk yemekler adresine göz atabilirsiniz.


Yorumlar