Zaful

10 Aralık 2013 Salı

YEDİKLERİMİZ NE KADAR GÜVENLİ?

Hem bir blog yazarı hem bir biyolog olarak gıdalar üzerinde yapılan oynamaların nelere yol açabileceği konusunda hassas davranmaya çalışıyorum.Tavuk pek çok kişi gibi benimde tercih ettiğim bir gıda iken son zamanlarda kaç ay oldu bilmiyorum ama tavuk almaya elim gitmiyor neden mi tavuk almıyorum bakın neden?
Bu konuda pek çok çalışması olan bir Profesörün açıklamalarına bakalım; 
Kızım bir hafta sonu elindeki tavuk butunu kemirdi de kemirdi. Uzaktan bakıyorum but bitmiş ama kız hala kemiriyor. Takılmak için ‘Yavrum onda bir şey kalmamış, ne açgözlüsün, kemiği de mi yiyeceksin?’ dedim. ‘Baba ekleminden et fışkırıyor’ deyince aylarca araştırdım ve bunun yenilmez bir şey olduğuna kanaat getirdim. Aslında yediğimiz tavuk değil. Zaten tebliğde de piliç, beyaz et, kanatlı diye geçiyor. Tavuk olduğunu zanneden biziz. Çünkü adam 45 günde tavuğu yetiştiriyor. Normalde hayvan 45 günde ancak yumruk büyüklüğünde olabilir, bir yılda büyüyebilir. Biyolojinin sınırını geçmiş! Bunu yaparken amacı fizyolojinin esaslarını anlamak değil üç-beş gram fazla et elde etmek. Adamların yaptığı iş tıbba yeni bir soluk getirebilecek kadar önemli bilgiler içeriyor. Bu işten aldığım esas feyz, bunları okurken adamların biyolojinin esaslarına dair birtakım noktaları gördüklerini anlamam. Antibiyotiğin büyütme amaçlı kullanıldığını ben piliç endüstrisinden öğrendim. 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi!

Gıda sektörü ve endüstrinin tavuğun genetiğiyle çok fazla oynadığını ve bir tavuğun günde üç kez yumurtladığını öne süren Prof. Dizdar, şunları söyledi: "Dolayısıyla o tavuktan çıkan süt beyaz yumurta ki normalde yumurta kar beyaz mermer gibi olmaz, gri olur. O yumurta yenmez. Yetiştirilen tavuğa bakın, köyde tavuğu yakalayamazsınız yakalamak için ağ atarlar. Ama fabrikalarda yetişen piliç yürümekte bile zorlanıyor. Canlıyken bütün kemikleri kırılıyor, tavuk 20 dakikada pişiyorsa o tavuğu yemeyin, 'Göz görmeyince gönül katlanıyor' diye piliç yemeyin, et olarak koyun keçi ve tabii ki deniz balığını tercih edin."


Gördüğünüz gibi tavuklar tavuk değil eskiden düdüklüde saatlerce haşlansın diye beklerdik şimdi ise 20-30 dakikada sofraya gelebilir halde tavuklar 
peki ne yapmalı eğer imkanınız varsa organik veya köy tavuğu tercih etmelisiniz ki organik tavuk fiyatları oldukça yüksek ve herkesin alabileceği bir ürün olmaktan çıkıyor peki o zaman ne yiyeceğiz
Koyun ,keçi ve deniz balıklarını tercih etmeliyiz ,işlenmiş gıda ürünlerinden (salam,sosis,sucuk)uzak durmalıyız , yumurta alırken organik olmasına önem vermeliyiz.
Bir yemek blogu yazarı olarak zaman zaman yemek tarifleri yerine faydalı bilgiler vermeyi tercih ediyorum,istediğiniz konular varsa gıda güvenliği ile alakalı yorum olarak yazarsanız o konularada değinmeye çalışacağım 
sevgiler

1 yorum:

  1. ben bugünlerde marketten doğal tavuk buldum onu alıyorum ama dediğin gibi eve asla işlenmiş ürün olmam sucuğu kendim yapar dipfirize atarım hatta peyniri de yapıyorum

    YanıtlaSil

Fikirleriniz benim için önemli sevgiler

ZAFUL