ÜLKEMİZDE GDO GERÇEĞİ

Merhabalar bu konuda sizleri bilgilendirmek ve GDO 'lu ürünlerden uzak durmak için bir blogger ve biyolog olarak zaman zaman sizlerle internetten derlediğim bilgileri paylaşıyorum. GDO çok hassas ve tehlikeli bir konu insan sağlığıyla oynuyorlar yediğimiz her gıdaya GDO girmeye başladı artık ve bizler bu konuda bilinçlenip doğruları öğrendikçe inanıyorumki GDO 'lu üretimlerde yok olacaktır.Sizlerle GDO hakkında bir kaç temel konuyu paylaşmak istiyorum.Biraz uzun olabilir ama okumanız sizlerin yararına olacaktır.Başkent Üniversitesi öğrencilerince hazırlanan Yüzyılımızda GDO Gerçeği isimli yayından sizler için derlediğim bilgiler;
*GDO, bir organizmanın sahip olduğu genetik bilginin bir kısmının başka bir organizmaya aktarılmasıyla elde edilen yeni organizmadır.
*GDO‟lu ürünlerde üretim, kalite ve dayanıklılık süresinin artışı, ilaç üretimi, yeni besin türlerinin eldesi, ürün atıklarının azaltılması ve çevreye kazandırılması gibi yararlar sağlanırken; antibiyotiğe dirençlilik, potansiyel toksisite, istenmeyen gen değişimi, tür zenginliğinin azalması, haksız rekabet gibi zararlar da doğmaktadır. 
*Birincil olarak, pamuk; yağ, hayvan yemi, tekstil ve katkı maddesi sanayiinde, mısır; yağ, un, nişasta, glikoz şurubu üretiminde, soyaysa yağ, kauçuk, yem, mürekkep, inşaat malzemesi üretiminde kullanılmaktadır.
GDO'lu ürünler :
MISIR ; Kullanım amaçlarının en önemlisi insektisitlerin kullanımına gerek duyulmamasıdır. Böylece çevre kirliliğinin azaltılması ve çiftçinin görev yükünün azaltılması amaçlanmaktadır.GDO‟lu mısır tüketimi ile ilgili sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, başlıca olarak böbrek ve karaciğer üzerinde etkisinin olduğu tespit edilmiştir.Genetiği değiştirilmiş mısır; başlıca olarak yağ, un, nişasta, glikoz şurubu, sakarozda kullanılmaktadır. Bunların kullanımıyla bisküvi, kraker, kaplamalı çerez, puding, bitkisel yağ, mama, şekerleme, çikolata, gofret, hazır çorba gibi ürünlere de katılmaktadır. Ayrıca GDO‟lu mısır tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar aracılığıyla da tüketilmektedir.
PAMUK ; Pamuğun tohumu bitkisel yağ üretiminde kullanıldıktan sonra arta kalan küspesi, yüksek protein içeriğinden dolayı hayvan yemi olarak kullanılır (hayvansal gıdalara katılır)
SOYA ; Soyada GDO tekniği uygulanmasının en temel amacı; soyayı biyodizel yakıt olarak kullanmaktır.Soyanın kullanım alanları; kahve kreması, pişirme yağı, dolgu yağı, margarin, mayonez, ilaç, yem, farmasötik insektisit, kauçuk, yağ, antikorozyon maddeleri, antistatik maddeler, macun bileşenleri, inşaat malzemeleri, bakım yağları, mürekkep, baskı maddeleri ve analitik kimyasallardır.



BİYOGÜVENLİK YASASI

 *GDO veya ürünlerinin ithalatı, ihracatı, deneysel amaçlı serbest bırakılması, piyasaya sürülmesi ile genetiği değiştirilmiş mikroorganizmaların kapalı alanda kullanımına, bilimsel esaslara göre yapılacak risk değerlendirmesi sonrasında karar verilecek. (Madde 3 bent1)
*Ürün, insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği tehdit etmeyecek. (Madde 3 bent 5/a)
*Üretici ve tüketicinin tercih hakkını ortadan kaldırmayacak. (Madde 3 bent 5/b)  Ekolojik dengesinin ve ekosistemin bozulmasına neden olmayacak. (Madde 3 bent 5/c)
*GDO ve ürünlerinin çevreye yayılma riski bulunmayacak. (Madde 3 bent 5/ç)  Biyolojik çeşitliliğin devamını tehlikeye düşürmeyecek. (Madde 3 bent 5/d)
*GDO denetimi için dokuz kişiden oluşan Biyogüvenlik Kurulu oluşturulacak. (Madde 9 bent 2)
*Kurul kararlarına aykırı olarak GDO ve ürünleri kullanılamayacak. Genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvan üretilemeyecek. (Madde 15)
GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklanacak.(Madde 5 bent 1/d)
*Her bir GDO ve ürününün ilk ithalatı için gen sahibi veya ithalatçı, yurt içinde geliştirilen GDO ve ürünü için ise gerçek ve tüzel kişiler tarafından Bakanlığa başvuru yapılacak. Başvurularda, başvurunun içeriğine ilişkin bilgiler ile GDO ve ürününün ne amaçla kullanılacağının belirtilmesi zorunlu olacak.(Madde 3 bent 2)
*Deneysel amaçlı serbest bırakma veya piyasaya sürme amacıyla ilk defa ithal edilecek GDO ve ürünleri için ithalattan önce, yurt içinde geliştirilenler için ise piyasaya sürülmeden önce Bakanlığa ayrı ayrı başvuru yapılacak.(Madde 3 bent 9)
*GDO ve ürünlerinin transit geçişinde her bir geçiş için Bakanlıktan izin alınması zorunlu olacak.(Madde 3 bent 10)
*Araştırma yapmaya yetkili kuruluşlar tarafından bilimsel araştırma amacıyla ithal edilecek GDO ve ürünleri için Bakanlıktan izin alınacak.(Madde 3 bent 11)
*GDO ve ürünleri ile ilgili yapılan başvurular hakkında risk ve sosyo-ekonomik değerlendirmeye ilişkin bilimsel raporlar, Kurul tarafından, biyogüvenlik bilgi değişim mekanizması vasıtasıyla kamuoyuna açıklanacak.(Madde 3 bent 12)
*GDO ve ürünlerinin piyasaya sürülmesinden sonra kararda verilen koşullara uyup uyulmadığı kontrol edilecek(Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından).(Madde 7 bent 1)
*Kararda belirtilen koşulların ihlali veya GDO ve ürünleriyle ilgili olarak herhangi bir riskin ortaya çıkabileceği yönünde yeni bilimsel bilgilerin ortaya çıkması durumunda, karar Kurul tarafından iptal edilebilecek. Kararı iptal edilen GDO ve ürünleri toplatılabilecek. İnsan, hayvan, bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliğe olumsuz etkisi olduğu tespit edilenler derhal imha edilebilecek; herhangi bir olumsuz etkisi tespit edilmeyenlerin ise mülkiyeti kamuya geçirilebilecek.(Madde 7 bent 2)
*Usulsüz kullanımlarda on yıla varan hapis cezaları ve para cezaları uygulanacak. (Madde 15)
*Belirlenen eşik değerin üstünde GDO içeren ürünlerin etiketinde GDO içerdiği açıkça belirtilecek. Her bir GDO ve ürününe ayırt edici kimlik verilerek kayıt altına alınacak.(Madde 7 bent 4,bent 3)
*Çıkan yasada belirlenmiş bir eşik değerden bahsedilmemiştir.

Bu bilgiler ışığında GDO'lu ürünlerden elimizden geldiğince uzak durmak en doğrusu olacaktır, yakın zamanda ülkemizde limanda bekletilen kırmızı mercimeklerde GDO tespit edilmesine rağmen bir işlem yapılmadığı ve ülkemizde bu ürünlerin satışa sunulacağı korkusu var olup insan sağlığı bu kadar bvasit olmamalı diye düşünüyorum. Ve GDO 'lu mercimekleri ülkemize sokup satışa sunma kararını verme yetkisine sahip kişiler önce torba torba alıp kendi ailelerine sevdiklerine bu mercimekleri yedirsinler bunuda yapamayacaklarına göre limanda beklemesine hiç gerek yok aynen geri gönderilsin zamanında ülkemizden giden neler geri gönderilmedimi Avrupa Birliğine girmeye çalışırken birazda halkın sağlığıyla oynamamayı örnek alsalar ne güzel olacak ...

Umarım bilgilendirici olmuştur, en güzeli imkanlar doğrultusunda doğal ve organik ürünler tüketmek yapabiliyorsak kendi ürünlerimizi yetiştirmek en güzeli öyle değilmi

sevgiler :)



Yorumlar

  1. Ne yiyeceğimizi şaşırdık her şey o kadar sağlıksız ki :(

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar çok bilgilendirici bir yazı olmuş..Keşke her şeyimizi organik kullanabilsek..

    YanıtlaSil
  3. maalesef herşey artık gdo lu:((

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle yazının içeri çok önemli.Paylaştığın için teşekkürler.
    Keşke kendi ürünlerimizi yetiştirip tüketebilsek.Ama hayatımızın içine o kadar girildi ki, hangisi çıkacağız bilmiyorum. Çocuklarımız için çok endişeliyim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Artık her ürün hakkında bir kimyager gibi araştırma yapmak lazım. Pamuktan GDO olabileceğini şahsen düşünmemiştim. Güzel bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Paylaşımın için tşk ederim.Her şeye dikkat edersek bu ülkede aç kalırız.çıplak kalırız,susuz kalırız.Kısacacası insana değer yokki yaşama hakkıda yok.Denetim yok Devletin en zirvesindeki halkın temsilcileri radyasyonlu çayı gözümüzün içine baka içmediler mi bugün ülke Kanserden mücadele ediyor.Sağlık Bakanlığı Birilerine rant sağlansın diye son kullanma günü geçmiş bozuk grip aşıları vurmadılarmı dahaaa neler neleeeeeer saymakla bitmez..Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Paylaşım için teşekkürler..Tüketiyoruz içinde ne olduğunu bilmeden malesef..

    YanıtlaSil
  8. Harika bir yazi olmus kaleminize saglik ;-) imkanimiz olsa keske kendimiz yetistirebilsek
    madamemine.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. çok faydalı bir yazı hazırlamışsınız. keşke gelecek nesillerin özellikle zarar göreceği bu ürünler kesinlikle yasaklansa....

    YanıtlaSil
  10. GDO kavramıyla 20 yıl kadar önce tanışmıştım. O zaman bu kadar popüler bir konu değildi ve tehlikesi pek bilinmiyordu. Artık geldiğimiz noktada GDO'suz gıda kalmadı gibi birşey. İnsanlarda kullandıkarı ürünün paketine bile bakmıyorlar malesef...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için önemli sevgiler