HANGİ BALIK NE ZAMAN VE NASIL TÜKETİLMELİ?

Merhaba; Benim için balık yaz kış sofralarda olması gereken gıdalardandır.Yazın tabiki kış aylarına göre daha az balık bulabilmekteyiz ama yinede mümkün olduğunca dört mevsim sofralardan eksik etmemenin sağlık açısından ne kadar yararlı olduğu tartışılmaz ...
Peki hangi balık hangi mevsimde daha leziz olur ve doğru pişirme yöntemleri nelerdir ;
Ülkemizde en çok tüketilen balıklara bakalım:
  
HAMSİ

Ekim -Ocak ayları arasında en yağlı zamanıdır ki en yararlı olduğu dönemlerde bu zamanlardır .Çünkü hamside bulunan omega-3 kalp sağlığı açısından oldukça önemli ve yararlıdır.
Yağlı olduğu dönemlerde ızgarayı, yağsız olduğu dönemlerde tavada mısır unu ile pişirmeyi deneyin daha lezzetli olacaktır.Karadeniz bölgesinde pilav, hamsi kuşu gibi değişik pişirme yöntemleride bulunmaktadır.


PALAMUT

Bu sene deniz cömert davrandı ve bol bol palamut yedik , Eylül-Şubat arasında lezzeti harika olan palamutta omega 3 açısından yararlı bir balık türüdür.Izgara veya fırında yapmanız daha iyi olacaktır isterseniz hamsi gibi mısır unuyla tavadada yapabilirsiniz

İSTAVRİT
Kasım -Şubat ayları arasında en lezzetli zamanı olan istavrit genellikle mısır unuyla tavada kızartılır,istenirse ızgaradada yapabilirsiniz.

USKUMRU
Ülkemizde bazen uskumruyu çingene palamudu diye satarlar ama sattıkları uskumrudur.Palamut ve uskumru arasındaki farkı resimlerde görebilirsiniz.Eylül-Ocak arası uskumrunun en leziz dönemi olup fırında veya ızgarada yapmayı tercih edin isteyen yağda kızartabilir ama fırın ya da ızgara hem daha hafif hemde daha lezzetli olacaktır.

MEZGİT
Ülkemizde mısır unuyla kızartması yapılan mezgit beyaz etli hafif bir balıktır.Şubat-Mayıs ayları arasında en güzel dönemidir.Özellikle karadenize gittiğinizde mevsimine denk gelirseniz mutlaka deneyiniz.

BARBUN
Dip balıklarından olup çok sık tüketmemenizi öneririm, denizlerdeki kirlilik dibe çöktüğünden çok fazla tüketmek ağır metaller vs.açısından iyi değildir.Barbun en lezzetli zamanları Temmuz- Ekim ayları arası olup ayda 1 kere olsun ızgara ya da mısır unuyla tavada kızartarak denemenizi öneririm.

Sevgiler 






Yorumlar

  1. Güzel ve faydalı bir bilgi paylaşımı olmuş…
    Emeklerinize sağlık…
    Sevgiler…

    YanıtlaSil
  2. Mezgite barbuna bayılırım. =)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir paylaşım olmuş.Balıgın her türlüsünü severim...Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Çok çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkür ederim..Tam bir balık tiryakisiyim :) Ama hangi aylarda yenilir tam olarak bilmiyordum öğrendim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için önemli sevgiler