ORGANİK NEDİR BİLİYORMUYUZ ?

 “Organik Nedir” biliyor muyuz?
Türkiye’de bir kesim organik tutkunu olmuşken bir kesim var ki kafa karıştıran açıklamalardan dolayı organik ürünlere karşı temkinli davranıyor. Zincir mağazalarda ve organik marketlerde satılan sertifikalı ürünleri hiç çekinmeden alabileceklerine vurgu yapan Orvital Organik Gıda Kurucu Ortağı ve Gıda Mühendisi Muharrem Doğan, sağlıklı beslenmeye inananlar için “Organik nedir” sorusunu yanıtlıyor.
1. Organik üretim=denetlemedir: Organik çiftlikler, uluslararası sertifikasyon kuruluşu IMO Control tarafından sertifikalandırılmıştır ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Ayrıca zincir marketler adına denetleme yapan  bağımsız denetleme şirketleri (SGS ve Johnson Diversey gibi) tarafından periyodik olarak denetlenmektedir. Organik tarım yönetmeliğinde katkı maddesi içeren, sağlığa zararlı olan hiçbir maddeye, ilaca, antibiyotiğe, hormona yer yoktur. 

2. Organik tavuğun muadili yoktur:  Doğal ve köy tavuğu kavramlarıyla kafalar karıştırılıyor. Organik köy tavuğu diye ise birşey yoktur. Bu durumdan faydalanan kesimler var.  Bir tavuğun organik olması için yumurtadan çıktıktan sonra maksimum 3.günde organik tarım yönetmeliğine uygun şekilde beslenmeye ve bu yönetmeliğe uygun çiftliklerde büyümeye başlaması gerekmektedir. 

3. Organik çiftlikler=ilaçsız doğal tarım alanlarıdır: Organik gıda üretilecek tarlanın organik sertifikası alması için en az 3 yıl hiç bir tarım ilacı ve kimyasal maddeye maruz bırakılmamış olması gerekiyor. 3 yılın sonunda yapılacak toprak analizleri ile teyit alınmaktadır. Organik beslenme, tarım ilacı kalıntıları, hava ve su kirliliği gibi çevresel toksinlerle karşılaşmamızı önemli ölçüde engellemiş oluyor. Organik ürünlerin bu kriterler göz önünde bulundurarak diğer üretim şekillerinden ayrı tutulması gerekiyor. Kontrollü açık alanda gezen, istediği zaman yem yiyen, yapay hiç bir ışığa maruz kalmadığı gibi dolaşım alanlarında  serbestçe gezen organik tavuklar, sertifikalı topraklarda gözetim altında üretilmektedir. Tavuklar hem kümeslerinde hem de kümes önlerinde kendilerine ayrılmış kontrollü alanlarda serbest bir şekilde dolaşıyorlar. Her kümes önünde 20 dönüm dolaşım alanı bulunuyor. Organik üretim anlayışının bir parçası  olarak kümesler gibi kümes önü dolaşım alanlarımız da organik olarak sertifikalandırılıyor.

4. Organik üretim=hayvan refahıdır: Organik üretim toplum refahını korur, hayvan refahını ön planda tutar. Hiçbir sınırlayıcı ekipman, yapay ışık kullanılmaz. Doğanın sunduğu tüm serbestlik ve sağlık organik üretimin temelini oluşturur. Konvansiyonel üretimde 25.000 adet tavuğun konulabileceği kümeslere sadece 4.800 adet tavuk koyuyoruz.

5. Organik tarım= ilaçsız ve katkısız üretimdir: GDO’suz, hormonsuz, zirai gübre kullanmaksızın, ilaçsız ve herşeyden önemlisi katkı maddesiz üretim anlamına gelmektedir. Organik tarım toplum sağlığı kadar sürdürülebilir besin zinciri açısından da son derece önemlidir.

6. Organik tavuk=özel ırktır: Organik tavuklarımızın konvansiyonel tavuklardan farklı özel bir ırktır ve en büyük özellikleri yavaş büyümeleri. Konvansiyonel tavuklar ortalamada 40-44 günde kesime giderken yavaş büyüyen organik tavuklarımız, minimum 81, ortalama 90 günde kesime gidiyor. Organik tavuklarımız fiziksel özellik olarak konvansiyonel tavuklardan çok farklıdır. En belirgin fark; kemiklerinin sert oluşudur. Ayrıca sürekli dolaştıkları için de etleri normal tavuklara göre biraz daha geç pişmektedir. Orvital tavuklar, kesinlikle hormon, antibiyotik, pestit ve ağır metal gibi kimyasallar içermez.

7. GDO=bir bilinmez ve ciddi bir tehdittir: Dünyadaki ve Türkiye’deki organik tarım kanunlarında GDO’lu tohum veya hayvan ırkı tamamen yasaklanmıştır, bu aslında bizim GDO’lu ürünlere yaklaşımımızın net ifadesidir. GDO bazı bilim adamlarınca çok tehlikeli olarak değerlendirilirken bazıları aynı tehditi görmemektedir. Gerçek olan bir şey var ki;  GDO yani Genetiği Değiştirilmiş Organizma, bir bilinmezdir ve bu bilinmezin ileride bize nasıl zararlar vereceği de bilinmemektedir. GDO, bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucu üretilen canlılardır. Genlerle oynanarak yapılan bir laboratuar işlemidir. Canlılar üzerinde yapılan bu değişiklikler; canlı sağlığı, biyolojik çeşitlilik, ekolojik dengenin bozulması anlamına gelmektedir ve gelecek nesiller için de bir tehdit unsuru oluşturmaktadır.  

8. Organik=bilinçli tüketicinin tercihidir: Lütfen aldığınız ürünün üreticilerini ve üretim tesislerini kontrol edin. Organik ürünlerin etiketlerinde olması gereken en önemli bilgiler: Gıda,Tarım Hayvancılık Bakanlığı Organik Tarım Logosu, Organik Sertifikasyon Kuruluşlarının logoları, Organik Üretim’e ait Sertifika Numarası’dır. Sertifikasyon numarası bulunmayan ürünlere dikkat edin.

Orvital Organik Gıda
Türkiye’de organik tavuk eti ve kırmızı et üreten ilk firma olan Orvital Organik Gıda, çocuklar için ürettiği organik şarküteri ürünleriyle anne babaların içini rahatlatmıştı. Mart 2014’te fasulye, nohut, kırmızı mercimek, bulgur, pirinç ve makarnayı da organik ürün grubuna dahil eden Orvital Organik Gıda, organik makarna ile çocuklara organik bilincini aşılamayı hedefliyor.


Organik beslenme konusunda detaylı bilgi için:



Yorumlar

  1. Çok faydalı bir paylaşım olmuş.. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş Ebrucuğum , ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar
    Çok bilgilendirici bir yazı olmuş..Cidden artık bir ürüne organik dendi mi akan sular duruyor ama gerçekten organik mi emin olamıyoruz..Dikkatli olmak lazım

    YanıtlaSil
  4. bilmiyordum şahsen paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Çok faydalı bir yazı olmus gercektennn tesekkurlerr

    YanıtlaSil
  6. bu post tam benlık harıka...tesekkurler..

    www.kuzununannesi.com

    YanıtlaSil
  7. çok güzel bilgiler paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için önemli sevgiler